Terveellinen ravinto ja liikunta ehkäisevät ja hoitavat kansantauteja

Kansantaudeilla tarkoitetaan sellaisia sairauksia, jotka ovat koko väestön terveyden, kansanterveyden, kannalta merkittäviä. Tällaiset sairaudet ovat tavallisesti yleisiä ja pitkäaikaisia tai aiheuttavat paljon kuolemia. Monet kansantaudit ovat myös taloudellisesti tärkeitä, koska niiden hoitamiseen käytetään paljon terveydenhuollon voimavaroja ja ne aiheuttavat paljon työkyvyttömyyttä. Yksin diabeteksen ja sen komplikaatioiden hoitokustannukset ovat lähes 3 miljardia euroa vuosittain ja niistä johtuva ennenaikainen eläköityminen ja sairauspoissaolot lisäävät kustannuksia noin yhdellä miljardilla.

Epäterveellisen ravinnon ja vähäisen liikunnan aiheuttamat haitat syntyvät usein hitaasti vuosien kuluessa. Ravinto ja liikunta kietoutuvat monilla tavoin toisiinsa. Jos syö enemmän kuin kuluttaa, seurauksena on lihominen ja siitä johtuvat monet terveysongelmat. 

Terveysliikunnalla on kymmeniä suotuisia vaikutuksia elimistön toimintoihin. Se parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa luustoa, helpottaa stressinhallintaa, alentaa kohonnutta verenpainetta ja korkeaa kolesterolia sekä pienentää liikapainoa.

Lihavuus aiheuttaa tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia, kohonnutta verenpainetta, nivelten kulumista ja joitakin syöpämuotoja. Tärkeitä välineitä painon hallinnassa ovat terveellinen ravinto, säännöllinen liikunta ja vaaka, joka armotta paljastaa, jos asiat ovat menossa huonoon suuntaan.

Avaa klikkaamalla mieleisesi artikkeli:

Kuva: Lääkkeetön elämä VS Lääkkeellinen elämä © Rakkauden Temppeli

”Liiku säännöllisesti ja syö terveellisesti!”